Metsämieli- menetelmä
Mielellään luonnossa

Metsämieli- mielen ja kehon viikkopolut

Luonnossa oleilu ja liikkuminen parantavat hyvinvointiamme. Uuden Metsämieli-kirjan harjoitukset tarjoavat vuoden jokaiselle viikolle rentoutumista ja hyvän mielen hetkiä luonnon hyvinvointipoluilla.

Luontokokemukset vahvistavat, rauhoittavat ja virkistävät mieltä ja kehoa. Hetkessä oleminen, lohduttautuminen ja toiveikkuus ovat läsnä luonnossa. Metsämieli-menetelmä monipuolisine harjoituksineen kannustaa luonnon hyvinvointivaikutusten säännölliseen lataamiseen.

Tapio Karttakeskuksen julkaisema Metsämieli – Mielen ja kehon viikkopolut sisältää vuoden jokaiselle viikolle suunnitellun harjoituksen. Kirjan läsnäolo-, rentoutus-, virkistys-, voimavara- ja mielentaitoharjoituksia voi suorittaa yksin tai porukassa. Luonnossa tehdyt hyvinvointiharjoitukset rauhoittavat ja virkistävät mieltä sekä poistavat stressiä.

— Luonto voi lohduttaa ja tarjoilla laajempaa perspektiiviä vaikeinakin aikoina, kertoo Sirpa Arvonen. Korona-aika on ollut melkoinen kärsivällisyysharjoitus. Vastoinkäymisten sietokykyä ja toipumistaitoja on monessa kohtaa tarvittu. Arkiset itsesäätelykeinot ovat olleet koetuksella työelämän epävarmuudessa, etätöissä tai perheiden karanteenikokemuksissa.
Harjoitukset on suunniteltu kaikkiin vuodenaikoihin Suomen luonnossa. Niitä voi toteuttaa omassa lähiluonnossa, eivätkä ne vaadi valmistautumista tai erityisvarusteita.

— Ihmisten yksinäisyys ja alakuloisuus on lisääntynyt. Toivon, että viikkopolkujen idea kutsuu ystäviä, perheitä ja eri ikäisiä lähimmäisiä säännöllisesti lähiluontoon, Arvonen kertoo. Metsämieli-harjoitukset toimivat omien ajatusten selkeyttäjinä ja arjen tasapainottajina.

Sirpa Arvonen on Metsämieli-menetelmän kehittäjä ja alan edelläkävijä Suomessa. Tämä on jo hänen kolmastoista tietokirjansa.

Lisätietoja ja tilaukset:

https://www.karttakauppa.fi/tuote/metsamieli-mielen-ja-kehon-viikkopolut/

Metsämieli- palvelut ja tapahtumat   

Metsämieli- menetelmän koulutetut ohjaajat ja - vetäjät tarjoavat ja tuottavat tilauksesta palveluita eri puolilla Suomea. Metsämieltä voidaan toteuttaa tapahtumana sisällä tai ulkona, kävelynä, retkenä, työhyvinvointitilaisuutena tai kurssina. Monet ohjaajat ja vetäjät käyttävät Metsämieli- harjoituksia myös osana muita luontoperusteisia tuotteita tai osana omaa työtänsä. 

Metsämieli- tapahtuma suunnitellaan osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti yhdessä tilaajan kanssa. Ota yhteyttä Metsämieli- ohjaajaan tai vetäjään ja kysy lisää:  Metsämieli- ohjaajat 

Esimerkkejä Metsämieli- palveluista:

  • Mielentaitoja luonnosta- luento (30- 60 min.)
  • Metsämieli- maistiainen (30- 90 min.)
  • Metsämieli- luontokierros (1.5- 4 h)
  • Metsämieli- peruskurssi- voimavaroja arkeen ( 3 x 1,5-2 h arki- iltaisin tai viikonloppuisin)

Metsämieli- tapahtuman malli

Metsämieli- tapahtuma rakentuu kulloisenkin osallistujaryhmän, tilaisuuden tarkoituksen ja tavoitteen, maaston, sään, vuodenajan ja harjoittelijan tai ryhmän toiveiden mukaisesti. Metsämieli- harjoituksista valitaan ja sovelletaan 4- 8 erilaista harjoitusta riippuen tilaisuuden kestosta ja luonteesta. 

Metsämieli- harjoitukset kannustavat tutkimaan, kokeilemaan ja vahvistamaan mielentaitoja sekä tunnistamaan luonnon hyvinvointivaikutukset omien kokemusten kautta. Harjoituksia voi hyödyntää hiljentymiseen, rauhoittumiseen, virkistymiseen, ajatusten ja tavoitteiden selkiyttämiseen, eri elämänvaiheiden tutkiskeluun tai yhdessä olemisen sekä vuorovaikutuksen vahvistamiseen luonnossa liikkuessa.

Tapahtuman alussa Metsämieli- vetäjä- ta ohjaaja kertoo lyhyesti, millaisia hyvinvointivaikutuksia luonto tutkitusti tuottaa ja mistä Metsämielessä on kyse. Vetäjä/ohjaaja kertoo, että kävellään osallistujien kunnon mukaisesti 1-4 km matka leppoisalla vauhdilla, pysähdellään harjoituksiin ja keskustellaan kävellessä. Jokainen osallistuja kertoo ja jakaa kokemuksiansa juuri sen verran kuin itse haluaa. 

Leppoisalle liikkumiselle ja läsnäoloon laskeutumiselle on alkumatkasta hyvä antaa aikaa. Pysähdytään aistimaan ja havainnoimaan luontoa, jolloin läsnäolo tiivistyy luontaisella ja helpolta tuntuvalla tavalla. Matkan jatkuessa Metsämieli- harjoitukset auttavat tunnistamaan, jäsentämään, lajittelemaan ja hyväksymään omia reaktioita, tunteita ja ajatuksia. Tapahtuman lopulla vetäjä/ohjaaja kannustaa kysymään itseltä, miten keho ja mieli voi verrattuna lähtötilanteeseen. Millaisia kokemuksia, tunnelmia ja voimavaroja jäi mieleen? Voisiko kokemuksia ja Metsämieli- harjoituksia käyttää omassa arjessa?


Metsämieli- kirjat

Metsämieli- kirjojen avulla pääset tutustumaan menetelmään ja kokeilemaan harjoituksia. 

Kirjoja kannattaa etsiä hakukoneen avulla verkkokirjakaupoista tai kysellä kirjastoista. 

Kirjojen painokset ovat osittain loppuneet, mutta verkkokirjakaupoista voi saada tilattua kirjoja käytettynä. Metsämieli- ohjaaja- ja vetäjäkoulutuksiin osallistujat saavat kuhunkin kurssiin kuuluvan kirjan sähköisenä versiona.


Arvonen, Sirpa. 2014. Metsämieli – luonnollinen menetelmä mielentaitoihin. 

Arvonen, Sirpa. 2015. Metsämieli – Kehon ja mielen kuntosali.

Arvonen, Sirpa. 2017. Metsämieli- kehon ja mielen taskukirja.

Arvonen, Sirpa. 2018. Metsämieli- kehon ja mielen maastokirja. 

Arvonen Sirpa.2022. Metsämieli- mielen ja kehon viikkopolut.